Bookcreator

Book creator is de ideale app om met uw leerlingen op een creatieve wijze boekjes of stripverhalen te maken. In onze school maken wij gebruik van Book Creator in de lessen ‘Actief leren met ICT’ in de thema’s ‘kennismaking’, ‘mediawijsheid’, ‘gezondheidsdag’,… Voor de lessen techniek maken we gebruik van Book Creator bij het thema sprakeloos. En mijn collega’s van het vak ‘Creatief met Frans’ krijgen leerwinst door allerhande tools te gebruiken in samenwerking met bovenvermelde app.

Op deze manier kunt u de leerlingen leerstof bijbrengen volgens de 21ste eeuwse vaardigheden.

Schermafbeelding 2016-10-16 om 09.51.22.png

Leerlingen kunnen zelf teksten schrijven. Je kan de lettertypes wijzigen, kleuren aanpassen, de uitlijning regelen en bepalen of een deel tekst of foto op de voor- of achtergrond dient te verschijnen.

Met andere woorden, we stimuleren ze om op een creatieve manier om te gaan met de leerstof.

IMG_0176.PNG

Voor sommige projecten krijgen mijn leerlingen een sjabloon. De andere keren starten ze met leeg boek of stripverhaal.

Hieronder kunt u een voorbeeld terugvinden van een sjabloon dat we gebruikten tijdens ons project  ‘gezondheidsdag‘.

In dit sjabloon kan men vooraf gedefinieerde plaatsen terugvinden waarbij men teksten, foto’s of muziek kan toevoegen.

21ste eeuwse vaardigheden en creatief zijn. Welja, leerlingen kunnen creatief zijn dankzij de iPad verschillende tools gebruiken zoals iMovie, Photospeak, Tellagami en de app Book creator . Ze kunnen hun eigen ‘ei’ kwijt in de foto’s en filmpjes die ze maken en die ze naar hartelust kunnen toevoegen in de app Book creator.

De mogelijkheden van de app zijn:

  • toevoegen van:
    • foto’s
    • video’s`muziek
    • vormen zoals een rechtshoek, vierkant, cirkel en driehoek,….
    • vormen zoals lijnen tekstballontjes, en tekstwolken.

 

Een andere mogelijkheid is om muziek of gesproken tekst toe te voegen. Eventueel handig om tekstballontjes te laten spreken. Hiervoor kies je + en daarna voor ‘add sound’. Je hebt nu 2 keuzes ofwel neem je zelf een stukje tekst op, ofwel maak je je keuze uit de muziekbibliotheek van je iPad.

Eenmaal je stukje tekst is opgenomen dan komt dit tevoorschijn in het boek als volgt.

img_0175

Je kan het knopje ook ‘invisible in iBooks’ zetten. Plaats je hierboven een tekstballontje dan kunnen leerlingen hierop klikken en lijkt het alsof de iPad kan lezen wat er staat.

Je kan dergelijke boekjes exporteren in het formaat ‘pdf’ of ‘epub’. Met ‘epub’ heb je vooral meer functies.

Je kan alle  leerlingen vragen om het boekje te exporteren in ‘epub’, daarna kan je ze allemaal samenvoegen in één boekje via de knop ‘Combine Books’.

IMG_0179.PNG

Elk boek is te lezen op een iPad en een Mac in de app ‘iBooks’. Op een windows-PC kan je in de app ‘Chrome’ een extensie met de naam ‘Readium’ installeren.

schermafbeelding-2016-10-16-om-10-24-33

Advertenties