Sprakeloos

Sprakeloos is een project bestemt voor het 2de leerjaar van de 1ste graad – Techniek.

De leerlingen worden worden ingedeeld in groepjes. Indien mogelijk per 4 en ze krijgen elk een afzonderlijke taak.

Schermafbeelding 2016-10-15 om 12.26.17.png

In dit deel lossen we een aantal vragen op.

Hoe werkt 

  • een telefoon,
  • een gps,
  • een computer,
  • internet,

Dit deel van de cursus wordt aangeboden door middel van een iTunesU cursus. In deze cursus kunnen de leerlingen een aantal taken terugvinden die ze in chronologische volgorde dienen te verwerken.

Zo wordt er in dit deel van de cursus gevraagd om een tijdslijn op te stellen omtrent de geschiedenis van de communicatiemiddelen. Hiervoor bouwen de leerlingen in Keynote,  een presentatie en stellen deze voor aan het einde van de les.

Communicatie is heel belangrijk. De leerkracht zoek op het internet enkel zinnetjes. Het is de bedoeling dat de leerlingen zelf een communicatiemiddel bouwen. Het is hierbij de bedoeling om de zinnetjes zonder te ‘luid’ te praten, 10 meter verder te versturen.

Verder in de cursus maken ze kennis met de telefoon, zowel analoog als digitaal zijn te verklaren aan de hand van een aantal websites, prenten en video’s. In deze informatiebronnen krijgen we dan enkele termen zoals membraan, serie geschakeld,… Eenmaal deze termen aan bod komen trachten we deze te visualiseren door middel van een aantal experimenten.

img_3791

Om meer te weten te komen over een computer, raadplegen de leerlingen enkele video’s en krijgen ze de gelegenheid om een computer te demonteren en terug te monteren. Aan de hand van de opgedane informatie kunnen ze even de verschillende componenten lokaliseren en de vragen zoals: wat is een CPU beantwoorden.

Bij elk experiment horen een aantal vragen die ze dienen op te lossen om kennis te verwerven of te bewijzen dat de kennis is verworven.

Aan het einde van het project maken de leerlingen een technologisch proces klaar. Ze ontwikkelen een eigen Smartphonehouder.

 

De vragen, foto’s en video kunnen bewaard worden in een digitaal boek dat te creëren valt via de app ‘Book Creator‘. Download HIER het sjabloon om alles digitaal te verwerken.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s